بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

13 Temmuz 2012 Cuma

CAMİLERİN YIKILIŞI



a- ADANA’DA SATILAN VE AHIR YAPILAN CAMİLER FOTOĞRAFLARı

Adana’nın tarihi görüntülerini yansıtan fotoğraflarda Taşköprü ve şehrin Abidinpaşa caddesine giriş yerindeki Kalekapısında minaresi ile zarif bir Osmanlı camisi görünür. 1650’li yıllarda Adana Valisi Cafer Paşa’nın adını taşıyan Cami’nin 1950 yılında zamanın Belediye yönetimi tarafından keyfi bir şekilde yıkılması, yok edilmesi ve günümüzde de çömlek satıcılarının yeri olması kentin tarihi kültürüne vurulan en büyük darbe olduğunu gördüm. Ve Adana yok olan  cami ve mescitlerle ilgili araştırmalara başladım.

Adana’nın merkezindeki  Mısır çarşısında bulunan SİYAVUŞ MESCİDİ’nin harabe haline getirilen duvarları üzerindeki kitabenin üzeri bile örtülmüş bir halde idi. 1930’lu yıllarda satılan SİYAVUŞ MESCİDİ’nin kubbesi yıkılarak ve iç kısmı bölmelere ayrılarak dükkan yeri olarak kiraya verilmiş.
Ali dede mahallesindeki küçük mescidin batı yönündeki ilave binanın ise hikayesi 1940’lı yıllarda satılarak Parti binası yapılması döneminin eseri olduğunu öğrendim.
    AHIR OLARAK KULLANILAN YEŞİL MESCİT
Araştırmalarım esnasında 1990’lı yıllarda Adana Müze Müdürü olarak görev yapan sayın İsmet İPEK’in “ Yeşil Mescit tek parti döneminde ahır olarak kullanıldı” açıklaması üzerine adı geçen  mescitte araştırmalar yaptım.  Adana tarihinde önemli olayların yaşandığı Yeşil Mescit’teki mimari değişimleri gördüğümde  Adana’da dini mabedleri satan, yıkan ve ahır olara kullananların sorumsuzluğunu fotoğraf ve belgelerle kamuoyuna açıklamaya karar 
http://cezmyurtsever-ukurovatrkmenlerive.blogspot.com/2012/05/adanada-satilan-ve-ahir-yapilan-camiler.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İslâm ahlakına uygun yorumlar yapınız.Ahlaksızca yapılan yorumlar silinir.Emeğinize yazık olur.